Опис Насіння чіа
Останнім часом насіння чиа стало символом правильного харчування і здорового способу життя. Перша згадка про це суперфуде датується 2600 роком до нашої ери. Він був одним з основних продуктів харчування у ацтеків, нарівні з бобовими і кукурудзою, а також використовувався в релігійних обрядах. Після приходу іспанців на континент, плантації чиа були практично повністю спалені. Залишилися лише посіви в деяких гірських районах Анд.
Як і де росте?
Чиа - однорічна трав'яниста рослина сімейства Яснотковые, родич шавлії. Воно досягає метра у висоту. Насіння - до 1 мм в діаметрі, білого, сірого, чорного або коричневого кольору. Батьківщина рослини - Південна Америка, зокрема Мексика і Гватемала, хоча сьогодні його вирощують практично по усьому континенту, а також в Австралії.
Корисні властивості
Насіння чиа називає суперфудом завдяки великій концентрації корисних мікро- і макроелементів. В першу чергу, вони цінуються за високий вміст білків і омега- 3. Крім того, в зернах багато амінокислот, антиоксидантів, вітамінів А, З, Е, В1, В2, РР; кальцію, магнію, цинку, фосфору, калію, заліза.
Чиа робить благотворний вплив на:
- органи ШКТ;
- серцево-судинну систему;
- суглоби;
- нервову систему.
Насіння корисне для діабетиків, оскільки регулюють вміст глюкози в крові, запобігаючи підвищенню її рівня. Для тих, хто хоче схуднути також варто звернути на них увагу, адже чиа зменшує відчуття голоду, нормалізує рівень холестерину і має легкий послаблюючий ефект, завдяки змісту клітковини. Вживання насіння також показане людям на безглютеновой дієті.
Проте звернете увагу, що для засвоєння усіх корисних речовин, насіння чиа варто вживати в меленому виді, оскільки усі вітаміни і мінерали містяться в серцевині зерна. У цілісному виді чиа лише очищає стінки шлунку і кишечника від токсинів, має той, що обволікає і "скрабирующим" ефектом. Денна доза суперфуда - до 3 столових ложок.
Застосування в кулінарії
У кулінарії насіння чиа найчастіше використовується для приготування десертів, зокрема пудингів (чого тільки вартий той, що вже став класикою сучасної кухні - чиа-пудинг з пюре манго!). Їх замочують в рослинному молоці, воді або соку, після чого зерна набрякають і стають придатними до вживання. Насіння добре поєднується з медом, горіхами, фруктами і ягодами.
Поєднання чиа з молочними продуктами тваринного походження (йогуртом, кефіром, молоком) менш корисно, оскільки тваринні жири зменшують всмоктування вітамінів і мінералів.
У меленому виді чиа можна додавати у випічку, каші, салати і т. д.
Де купити і як зберігати?
Купити чиа в Україні в звичайних продуктових магазинах може виявитися складним завданням, він не настільки популярний. Проте насіння чиа купити можна в нашому інтернет-магазині, ми доставимо замовлення в Київ, Дніпро, Харків, Одесу, Львів або будь-яке інше місто України. Насіння чиа упаковане в пакети із зип замком (Дой-пак).
Основні характеристики Насіння чіа
Відгуки про Насіння чіа
Відгуків про цей товар ще не було.