Опис М'ята сушена перцева
М'ята — одна з найпопулярніших і широко використовуваних рослин у світі. Щодня ми стикаємося з нею, коли чистимо зуби або жуємо жувальну гумку, наносимо улюблений крем або лікуємо хворе горло. А з'явилася ця чудова рослина, згідно з легендою, завдяки ревнощам. Коли Персефона — дружина бога підземного царства дізналася про любовні пригоди свого чоловіка з німфою Минтой, перетворила суперницю на ароматний кущ.
Як і де росте перцева м'ята?
Батьківщина м'яти — Середземномор'я, звідки рослина поширилася по всьому світу. Краще всього воно росте в низинах. Найбільш сприятливий температурний режим — 18-22 градуси. Взимку, за наявності снігового покрову, може витримати до - 30. Врожай зазвичай збирають в період з липня по вересень.
У Середньовіччі м'ята застосовувалася для поліпшення сну, освіження розуму, виготовлення парфюмерії і приготування тонізуючих напоїв.
Сьогодні існує близько 40 видів і гібридів м'яти, які умовно розділені на 2 групи: чорна і біла. Листя чорної, забарвлене у бурий колір, а білою - в зелений. Найбільш популярними сортами вважаються запашна, перцева, польова і котяча м'ята.
Перцева м'ята застосування в кулінарії
Найпоширеніше застосування перцевої м'яти на кухні — це приготування десертів і випічки. Її додають в тісто, крема, муссы, для надання блюдам освіжаючої нотки. Крім того, м'ята — незамінний інгредієнт деяких напоїв, приміром, відомого на весь світ мохито. Декілька соковитих листочків м'яти, у поєднанні з тросниковым цукром, ароматним лаймом і содовою, додадуть в сірі будні яскравих фарб.
Якщо ви подумали, що сфера застосування м'яти обмежується лише солодощами, ви помиляєтеся. У арабських країнах її додають в кус-кус, табуле (булгур з петрушкою, лимоном, м'ятою, томатами і цибулею), з нею готують супи і м'ясо.
Для приготування випічки або надання повсякденним блюдам "родзинки", найзручніше використати сушену м'яту. Всього декілька щіпок цієї освіжаючої спеції в соусах, варенні, каві, рисі, салатах або м'ясі, і ваші кулінарні експерименти вийдуть на новий рівень.
Корисні властивості сушеної м'яти
Найбільше сушена м'ята цінується за лікувальні властивості. Її листя і квіти багаті на вітаміни А, В і С, олії (зокрема, ментол), флавоноїди, мінерали (калій, кальцій, фосфор, магній, цинк, залізо) і інші мікроелементи.
У народній медицині м'ята займає особливе місце. Відвари з листя ефективні при застуді і проблемах з шлунково-кишковим трактом. Примочки із стебел і листя допомагають боротися з грибком і знімають втому з очей. Настоянки позбавлять від мігрені і печії. Ну а щоденні м'ятні чаювання допоможуть набути спокою і внутрішньої гармонії.
Також, м'ята широко застосовується в косметології. Її часто додають в крему і засобу для догляду за шкірою обличчя, щоб зняти запалення і зменшити акне. Ванночки для волосся допоможуть позбавитися від кінчиків, що січуться.
Перцева м'ята де купити?
Купити перцеву м'яту сушену можна в нашому інтернет-магазині, ми доставимо замовлення в Київ, Дніпро, Харків, Одесу, Львів або будь-яке інше місто України. М'ята сушена упакована в пакети із зіп замком (Дой-пак).