Опис Куркума (мелена)
Куркума — одна з найбільш цінних прянощів з лікувальними властивостями. Віками куркума використовувалася в народній медицині і, з кожним роком, все частіше застосовується в сучасній. Куркумі приписують протизапальні, очищуючі, антиоксидантні і жовчогінні властивості. Регулярне додавання у блюда може зробити істотний вплив на якість Вашого здоров'я.
Куркума де росте і з чого роблять?
Мелена куркума виготовляється з однойменної багаторічної трав'янистої рослини сімейства імбирних. Його рожеві квіти нагадують багатошарову лілію. Рослина досягає 1-го метра у висоту. Батьківщина куркуми — Індокитай (країни з тропічним кліматом).
Куркума найбільш поширена у вигляді порошку. У меленому виді вона має яскраве забарвлення жовто-помаранчевого кольору, порошок з куркуми виходить шляхом сушки і подрібнення бульб. Куркума також є компонентом інших азіатських спецій, зокрема індійського каррі, якому вона надає характерний колір. Без куркуми індійська кухня була б не такою яскравою і, безумовно, менш корисною, адже окрім смакових, спеція також має лікувальні властивості, в основному профілактичні.
Куркума корисні властивості
Куркума недаремно додається у страви, в яких основним інгредієнтом виступають бобові: нут або сочевиця. Її місія полягає в тому, щоб поліпшити перетравлення цих продуктів. Куркума сприятливо впливає на роботу кишечника і печінки, гальмує утворення каменів в жовчному міхурі, підвищує секрецію шлункового соку і прискорює засвоєння білків.
Куркума допомагає при запаленні горла і знижує рівень холестерину. У індуїстській медицині куркума використовується як засіб прискорення загоєння ран і полегшення дискомфорту в шлунку. Проте при внутрішньому вживанні (що додається у страви або напої ) куркуму слід поєднувати з чорним перцем, що збільшує засвоєння куркуміну.
Куркумін (жовтий барвник, що міститься в кореневищі куркуми) має сильну жовчогінну дію. Активна речовина сприяє розслабленню гладких м'язів, які входять до складу внутрішніх органів, полегшуючи їх роботу (прискорюється травлення і покращюється поглинання поживних речовин) і протидіючи хворобливим спазмам. Крім того, куркума посилює секрецію травних соків і чинить захисну дію на печінку.
Куркума застосування в кулінарії (стравах)
Куркуму використовують для поліпшення смакових властивостей варених яєць, майонезу, омлетів, плавленого сиру і рибних салатів, рису і випічки. Жовтий пігмент, що міститься в кореневищі куркуми, — популярний харчовий барвник (у складі продуктів шукайте його під символом E100).
Протипоказання
Через відсутність відповідних тестів в цьому напрямі вагітним жінкам і годуючим матерям не рекомендується.
Як зберігати куркуму?
Зберігати в недоступному для дітей місці в запечатаних упаковках, захищати від світла і вологи.
Ціна на куркуму на сайті актуальна. Ви можете купити куркуму з доставкою у будь-яке місто України, для цього, залиште замовлення на сайті або подзвоніть нам, для замовлення в телефонному режимі.